Body & food Lifestyle

De zon en je huid: check jouw moedervlekken

huid, zon, moedervlekken, uv-straling, huid checken, insmeren, mamablog, blog moedervlekken, veranderen moedervlekken, mamalifestyle blog, lalog, lalog.nl
Hou je van de zon en lig je regelmatig te zonnebaden? Ik niet. Met mijn über gevoelige huid trek ik het niet om lang in de volle zon te zijn maar toch check ik regelmatig mijn huid
. Ik smeer mijn meiden en mezelf altijd fanatiek in als het zomer is en de zon schijnt. Ook als we alleen maar een boodschapje gaan halen of even een blokje om gaan. Juist dan. Want dat zijn de onbewaakte momenten dat de uv-straling ongemerkt je huid aan kunnen tasten. Regelmatig checken dus en dit is waar je op moet letten:

Uv-straling
Uv-straling is niet altijd even sterk en even slecht. Het gaat volgens de website mensengezonheid.infonu.nl vooral om UV-A en UV-B straling die door kunnen dringen in onze huid:

UV-B dringt slechts door tot het bovenste laagje van de huid, de epidermis. Hier veroorzaakt de ultraviolette straling door zijn energie vrije radicalen. Dit zijn deeltjes in de huid die een extra bindingsplaats bevatten waardoor ze aan andere deeltjes kunnen gaan ‘trekken’. Hierdoor kunnen de cellen in de huid beschadigd raken. Ook het DNA in de huid kan schade ondervinden, dit kan een oorzaak zijn voor het ontstaan van huidkanker.

UV-A straling gaat door zijn langere golflengte veel dieper de huid in. Deze straling bereikt zelf de dermis(tweede laagje van de huid) en kan de vezels die hierin liggen beschadigen. Hierdoor verliest de huid elasticiteit en ontstaan op het oppervlak van de huid fijne rimpeltjes.

huid, zon, moedervlekken, uv-straling, huid checken, insmeren, mamablog, blog moedervlekken, veranderen moedervlekken, mamalifestyle blog, lalog, lalog.nl

Waar moet je op letten?
Bij het checken van je huid is het belangrijk om verdachte veranderingen van moedervlekjes in de gaten te houden. Niet elke verandering van een vlekje is meteen slecht maar het is zeker aan te raden om langs de huisarts te gaan als een vlekje groter, gekarteld, donkerder van kleur of dikker wordt. Ook met plekjes die snel bloeden of bij twijfel zou ik zeker langs de huisarts gaan!

Dit zijn de belangrijkste signalen:

1. Het ontstaan van een moedervlek, vrijwel vanuit het niets;
2. Meerdere kleuren of een verdikking in de moedervlek die er eerder niet was;
3. Een moedervlek die bloedt;
4. Een moedervlek die jeukt;
5. Een gekartelde of gevlekte begrenzing (rand) van de moedervlek.

Tip: zo vergeet je de check nooit meer!
Zet elke twee maanden een wekkertje in je telefoon en check je huid. Ook kun je foto’s maken van moedervlekjes om die later te vergelijken. En verder: smeren! Ook als je alleen maar even een boodschap gaat doen 😉

Zit jij graag in de zon?

La Log, La Log.nl, blog, blogger, Wendy, Wendy La Log, mamablog, lifestyle blog, mama-lifestyle blog

 

 

 

Follow on Instagram♥
Like op Facebook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *