Bloggen Lifestyle

Iedereen kan schrijven, toch?

schrijven, schrijver, auteur, iedereen kan schrijven, slechte teksten, goede teksten, schrijftalent, tekst schrijven, logboek, logboek over life, lalog.nl, lalog
“Iedereen kan schrijven!” las ik in een artikel. Ik kreeg er een beetje jeuk van. Ja, natuurlijk kan iedereen schrijven. Iedereen kan ook zingen en dat is ook niet altijd om aan te horen. Mijn stem -bijvoorbeeld- kan jou kippenvel bezorgen en not in a good way. Zoals jij daarvan ineen duikt, duik ik ineen van slecht geschreven teksten.

Je hebt schrijven en schrijven

Natuurlijk kan iedereen schrijven -en zingen- maar wat maakt eigenlijk dat een stuk tekst goed is?

Stijlregisters, zinsopbouw, beeldend schrijven en het rond maken van een tekst zijn dingen waar een schrijver zich mee bezig houdt- al dan niet voordat hij of zij aan een stuk tekst begint. We schrijven het liefst in actieve zinnen, krijgen het heen-en-weer van het “hun-syndroom” en het verkeerd gebruiken van het woord “me” is net zo erg.

Doel

Maak van je zin geen doolhof, heb ik geleerd tijdens mijn schrijfcursus. Want wat wil je nou eigenlijk vertellen? Wat is het doel van jouw tekst? Het is helpend om dit in je achterhoofd te nemen wanneer je aan een stuk tekst begint.

Uiteraard kun je ook zonder echt doel gaan schrijven voor jezelf. Freewriting is namelijk super waardevol en ook met journallen komt er al schrijvend vaak veel inspiratie naar boven- daar hoef je geen stijlregels voor aan te houden.

Schrijven kan je helpen om stappen te zetten, dingen te verwerken en nieuwe ideeën te geven. Het is een super creatief proces!

En heb je een talent voor schrijven of -ja, ja- zingen, dan kun je dit verder ontwikkelen door middel van cursussen, workshops en opleidingen.

Teksten kloppend maken

Maar net zoals met zingen, heeft iedereen een eigen mening. Want wat is een mooie stem? De ene vindt het prachtig en de ander vindt het niet om aan te horen. Als ik heel enthousiast ben over een boek, kan iemand anders daar net zo goed helemaal niks aan vinden.

Over smaak valt niet te twisten, en over de mening van een stuk tekst ook niet. Maar je kunt als schrijver de tekst wel kloppend maken. Of niet. Daar komt je talent om de hoek kijken, want je moet het toch echt zelf schrijven.

Voor de lezer heeft het ook met gevoel te maken. De meesten lezers zijn niet bezig met een tangconstructies en hyperbolen maar als je deze als schrijver niet lekker in je tekst verwerkt dan “loopt” een tekst automatisch niet goed. De lezers kunnen misschien niet specifiek benoemen waarom een tekst niet lekker leest, maar ze merken het wel. Als schrijver wil je ervoor zorgen dat je lezers voelen dat een stuk tekst klopt.

En zoals de beste zangers nog wel eens een valse noot zingen, zo schrijven de beste schrijvers nog wel eens een slechte tekst. Het blijft een leerproces en hoe meer en hoe vaker je schrijft, hoe beter je erin wordt.

Dus ja: iedereen kan schrijven, maar niet elke tekst klopt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *