Mind & body Mind & mindset

Empathie als superkracht: 3 voordelen

Empathie inzetten als superkracht? Jazeker! Het is heel waardevol en krachtig als jij in het bezit bent van een groot empathisch vermogen, oftewel: het vermogen om je in te leven in de gevoelens van iemand anders. Ben jij in het bezit van deze superkracht? Daar mag je trots op zijn! In dit artikel omschrijf ik drie voordelen van veel empathie hebben.

Gevoelig typje?

Mensen met een groot empathisch vermogen zijn vaak gevoelig. Het komt dan ook vaak voor dat dit samen met HSP (Highly Sensitive Person) zijn gaat: je neemt meer details waar, beleeft dingen intenser en je pikt gevoelens en energieën van anderen snel op. Daardoor begrijp (en voel) je emoties van anderen.

Als je empathisch bent, kun je inschatten welke emoties de ander heeft zonder dat de ander dat zegt. Je pikt die emoties juist op andere manieren op. Je het ziet bijvoorbeeld aan de lichaamstaal en houding van de ander of hoort het aan de toon van zijn of haar stem. Je voelt het vooral, zoals bij een onderbuikgevoel.

Emotie is niet altijd te verwoorden, daar heb je soms ook andere signalen voor nodig. En juist voor die signalen heb je extra antennes als je een groot empathisch vermogen hebt. Dit heet emotionele intelligentie.

Jouw empathisch vermogen is heel waardevol! Je kunt iets unieks wat niet iedereen kan: jezelf inleven in anderen.

3 Voordelen

Je kunt dus wel stellen dat een groot empathisch vermogen een superkracht is! Deze 3 voordelen heeft het om empathisch te zijn:

1. Je hebt een groot inlevingsvermogen
Hierdoor kun je goed inschatten wat iemand anders nodig heeft: je kunt er echt zijn voor anderen. Door dat grote inlevingsvermogen kun je goed rekening houden met (de gevoelens van) anderen.

2. Je kunt goed luisteren
Wanneer je een groot empathisch vermogen hebt, kun je goed naar anderen luisteren. Je luistert zonder oordeel en je bent oprecht geïnteresseerd in anderen. Je zult anderen dan ook alle ruimte geven om hun verhaal te doen en je toont als vanzelf compassie. Je weet de balans goed te vinden tussen luisteren, doorvragen en reageren.

3. Communicatie verloopt soepel
Mensen vinden het fijn om met jou te communiceren omdat jij hen begrijpt en goed aanvoelt. Iemand die empathisch is, beweegt vaak mee met anderen.

Als je over veel empathie beschikt kun je dus heel veel betekenen voor anderen en zullen mensen zich snel op hun gemak voelen bij jou. Als dat geen superkracht is!

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *