Mind & body Mind & mindset

7 manieren om dingen los te laten

loslaten, lalog.nl, blog loslaten, tips om los te laten, online logboek

Dingen loslaten. Hello, ervaringsdeskundige hier! Man, wat heb ik hier de afgelopen twee jaar veel stappen in gemaakt. En ik ben nog steeds lerende, dat wel. Het is een ongoing process, dat hele loslaten. Maar ik heb ervaren dat je dat proces makkelijker en lichter voor jezelf kunt maken. Hoe? Ik deel 7 manieren om dingen los te laten!

Het loslaten van oude ballast heeft alleen maar voordelen! Het kan ervoor zorgen dat lichamelijke klachten verdwijnen en we ons lichter en vrijer voelen. Door dingen die ons niet meer dienen los te laten, kan energie en creativiteit weer vrij gaan stromen.

Zeker wanneer je het gevoel hebt “vast te zitten” in situaties of keuzes, is het echt de moeite waard om eens onder de loep te nemen waarom je vast zit.

Wellicht zitten er nog onopgeloste zaken in je systeem die je mag laten gaan. Door op onderzoek uit te gaan wat dit is, kom je in beweging. Vanuit hier kun je los gaan laten om meer ruimte te creëren voor andere dingen. Dingen die wel iets voor je doen en waar je blij van wordt! Voor iedereen is er wel een manier die werkt, dus probeer ze zeker allemaal eens uit!

7 manieren om los te laten

1- Schrijven
Met stip op één wat mij betreft: write it out! Door te gaan schrijven vanuit flow, maak je hetgeen wat er vanbinnen zit wakker. Je schrijft dingen op waar je je bewust van bent, maar wanneer je vanuit flow schrijft verschijnen er ook dingen uit je onderbewustzijn op papier. Er zijn verschillende schrijfoefeningen op internet en te vinden. Mijn favoriete oefeningen komen uit het boek Schrijven naar Bewustzijn van Joey Brown. In dit artikel over journallen deel ik meer voordelen van schrijven!

2- Visualisatie meditatie
Visualisaties zijn erg krachtig! Ik hou van visualisaties waarbij ik iets zo visueel maken dat het “tastbaar” wordt. Door iets zo duidelijk en helder te zien, kun je het vanuit daar aankijken en laten gaan. De visualisaties van Commit Happiness en DeepRelax zijn fijne tips.

loslaten, lalog.nl, blog loslaten, tips om los te laten, online logboek

3. Burn it down
Voor degene die het anders willen aanpakken: verbranden die hap. Wanneer je weet wat je los mag gaan laten kun je er een ritueeltje van maken. Opschrijven, zien, voelen en wanneer je er klaar voor (klaar mee 😉 ) bent, verbrandt je het papiertje met jouw thema, onderwerp, activiteit of persoon om te laten gaan in een veilige omgeving. Het papier in stukjes scheuren en weggooien werkt trouwens net zo goed.

4. Bewegen
Kom in beweging om opgeslagen energie, situaties en conflicten (met jezelf) tot uiting te brengen. Ga sporten, wandelen, dansen of doe yoga. Sta, voordat je met je activiteit begint, even stil bij wat je los wilt laten. Zet een intentie en laat je ademhaling samenwerken met je bewegingen. Door te bewegen zet je letterlijk dingen in beweging. Dit kan je goed helpen bij het loslaten en verwerken van dingen.

5. Praten
Je hoeft het niet alleen te doen! Je bent belangrijk voor je partner, moeder en vriendinnen. Zij helpen je graag en er zit vast iemand in je kring die een mooi klankbord voor je kan vormen. Kom je er toch niet helemaal uit? Schakel dan een coach in. Het liefst eentje met een holistische aanpak. Zij zijn er voor je om een stukje met je mee te wandelen op jouw pad, met een frisse blik mee te kijken en je te spiegelen. Een goede coach is erin getraind om echt luisteren, doelgerichte vragen te stellen en de woorden te horen die je zelf steeds mist. Ook ik heb regelmatig een coach in de arm geslagen om met me mee te kijken. In de vorm van privé sessies, masterclasses en calls; stuk voor stuk super fijn. Ik heb mezelf daardoor echt beter leren kennen, steeds een stukje meer.

6- Cry baby
Gewoon een potje gaan zitten janken. We weten allemaal dat huilen oplucht. Laat, in het moment dat je ervoor neemt, het verdriet er zijn. Zorg dat je daar de tijd voor neemt, het kunt voelen en de tranen kunt over je wangen kunt laten stromen. Dan zullen niet alleen de tranen stromen, maar komt er vanbinnen veel meer los en komt daarna de opluchting.

7- Muziek
Zet muziek op die jou raakt. Zing mee, of niet. Laat de tekst tot je doordringen en voel het ook: laat de muziek je meenemen naar de pijn. Hard meezingen werkt bevrijdend, de muziek jou laten raken werkt helend. Een mooie tool om in te zetten als je iets mag los gaan laten.

Nog tips of aanvullingen? Ik ben benieuwd wat voor jou goed werkt!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *