Kids Mama en zo

Waarom kinderen zo gehecht zijn aan hun knuffel

knuffels, kinderen, lievelingsknuffel, favoriete knuffel, blog, mamablog, lalog.nl, lalogblog, lalog, waarom lievelingsknuffel
Mijn meiden en hun knuffel. Oh boy. Laten we hopen dat we Knuf of Iejoor nooit kwijt raken want dan hebben we een serieus probleem hoor mensen
. Want Lot heeft Knuf en Noor heeft Iejoor en die kunnen dus niet vervangen worden. Ze gaan overal mee naartoe. Ze worden smerig. En het liefst gaan ze niet in het wasmachine want dat betekend een dag laten drogen. Ik was erg benieuwd waarom sommige kinderen zich zo hechten aan een knuffel en zocht het uit…

Hechten

Vanaf dat ze een maand of acht waren kregen ze een lievelingsknuffel. Schattig natuurlijk maar ik was ook een beetje bang. Ergens was ik bang dat mijn meiden zo gehecht zijn aan een knuffel omdat het voor mij helaas niet mogelijk was om ze borstvoeding te kunnen geven toen ze kleiner waren (ik heb vernauwde bloedvaten in mijn tepels 🙁 ). En ja, dan lees je wel eens wat. Dingen die echt niet waar hoeven te zijn trouwens, maar ja. En hoewel ik dondersgoed weet dat mijn band met mijn meiden ijzersterk en superhecht is, wordt ik toch altijd gekwetst als ik onverhoopt ergens lees dat er mensen zijn die er heilig van overtuigd zijn dat de band tussen moeder en kind minder sterk is als ze niet door de borst gevoed zijn. Nou, hier het levende bewijs dat dit dus echt niet zo hoeft te zijn! Ik voel mijn meiden feilloos aan. Huidcontact was er vanaf het eerste moment en de schaarse beetjes moedermelk die ik kon produceren, hebben ze allebei gehad. Maar, oké, dit is een ander verhaal. Die knuffels dus. Ja, ik dacht misschien dat het dus ergens daar iets mee te maken kon hebben maar niets is minder waar.

Op sleeptouw

Op de website van het NRC las ik het volgende:

Knuffels vervullen een andere rol dan een duim of speen, stelden onderzoekers van de Universiteit Leiden in de jaren 80 al vast. Die fungeren vooral als zoethouder, een knuffel doet meer dan dat: die zorgt ook dat het kind een eerste stap kan zetten richting zelfstandigheid. Een kind dicht eigenschappen aan een knuffel toe die het zelf nog niet heeft ontwikkeld, zegt pedagoog Eiskje Clason. „Het is bijvoorbeeld stoerder en minder bang als de knuffel in de buurt is en durft met knuffel wel een donkere gang over te lopen, maar zonder nog niet.”

knuffels, kinderen, lievelingsknuffel, favoriete knuffel, blog, mamablog, lalog.nl, lalogblog, lalog, waarom lievelingsknuffel

Kijk, het heeft dus een hele goede reden waarom Knuf en Iejoor altijd meegaan. Het zorgt zelfs voor een stukje zelfstandigheid! Een knuffel heeft een positief effect op een kind omdat het kind een manier heeft gevonden om met emoties om te gaan. Het hechten aan een knuffel zegt niets over de relatie die het kind met de ouders heeft, lees ik in een onderzoek dat ik tegenkom.

Toch fijn dat die knuffels zo’n positief effect hebben op de ontwikkeling van je kind. Dan is dat meeslepen en al die stress (WAAR is Iejoor??) toch nog ergens goed voor 😉

Heeft jou kindje een knuffel waar hij of zij aan gehecht is en overal mee naartoe sleept?

La Log, La Log.nl, blog, blogger, Wendy, Wendy La Log, mamablog, lifestyle blog, mama-lifestyle blog

 

 

 

lalog.nl op Instagram
lalog.nl op Facebook

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *