Mind & body Schildklier

Schildklier: van Euthyrox naar Thyrax. Mijn ervaring…

schildklier, schildkliermedicijn, medicijnen, trage schildklier, hypothyreoidie, hypo, internist, endocrinoloog, euthyrox, thyrax, blog, mamablog, lalogblog
Het is hoog tijd voor een update over mijn schildklierprobleem want wat gaat het goed! Maar echt. Na een uitgebreid bloedonderzoek en eindelijk een bezoek aan de internist/endocrinoloog ben ik gelukkig van dat ellendige gevoel af. Schildklier patiënt zal ik altijd blijven, dat werd (helaas) wel duidelijk.

Schildkliergedoe for life

De medicatie helemaal afbouwen om te zien wat er dan gebeurd was iets wat de internist me niet aanraadde nadat hij alles had onderzocht. Hij concludeerde dat door mijn tweede zwangerschap de functie van mijn schildklier nagenoeg helemaal uitgeschakeld is. En inmiddels heb ik in het afgelopen jaar ook wel gemerkt dat het niet alleen maar een pilletje slikken is en “klaar”…

Bye bye Euthyrox

De internist hoorde mijn verhaal aan over de enorme lijst met klachten en de maandenlange overdosering van Euthyrox (dit drama lees je hier…). Het eerste wat hij zei toen ik uitgepraat was? “Ik ga je van de Euthyrox afhalen.” Voor hem was het een duidelijk verhaal, de kans was groot dat ik niet goed reageerde op Euthyrox. Iets waar ik al heel veel over gelezen heb. De internist benadrukte wel dat het niet altijd zo simpel is als van medicijn wisselen. Toch hoopte ik van wel want ik was er zo klaar mee om me slecht te voelen. Niet te slapen. Continu een mist in mijn hoofd te hebben. Ik kreeg een recept voor Thyrax mee, (waar ik in 2015 ook ooit mee begon, voordat ik in 2017 op Euthyrox gezet werd net zoals heel veel patiënten) en een nieuwe afspraak werd gemaakt.

Eerst zes weken Thyrax slikken. Ik ging van Euthyrox 62,5 mcg (voorheen 88 en 75) naar Thyrax 75 mcg Ik vond het best spannend want als het op schildkliermedicatie en dosering aankomt, dan komt dat echt nauw. Ik was bang om weer in een hyper te komen of weer terug in een hypo, waar alle ellende drie jaar terug mee begon. Maar na twee weken Thyrax klaarde mijn hoofd op. Weg mist, hello zin in dingen doen! Ook andere klachten zoals haaruitval, een droge mond, zenuwpijn en snel geïrriteerd zijn verdwenen na mate ik Thyrax langer gebruikte. Tijdens de tweede afspraak met de internist hoorde ik dan ook dat ik mijn TSH 0,4 is en mijn (vrije) T4 18,5. Er is ook op antistoffen geprikt maar die maak ik gelukkig niet aan. De internist vind het gelukkig net als ikzelf het belangrijkste dat ik me goed voel bij deze waardes. En dat is zo, al zit de TSH wel op het randje voor mij en moet de T4 niet hoger worden want dan ga ik hyperen. Van de internist mag ik een kwart tabletje Thyrax (6,25 mcg) extra gaan slikken als ik wil maar ik weet nu twee weken later nog steeds niet of ik dat wel ga doen. Nu neem ik 75 mcg en ik voel me goed dus ik laat het steeds maar zo.

schildklier, bloedprik, bloed prikken, Euthyrox, Thyrax, hormonen, schildklierhormoon, schildklier patient, hyperthereoidie, hypothereoidie, langzame schildklier, snelle schildklier, blog, mamablog, gezondheid, health, la log, lalogblog, la log.nl

En nu?

Tja, eigenlijk ga ik straks dus weer terug onder behandeling bij de huisarts, wat ik niet wil. Over tien weken mag ik nog een keer naar de internist maar daarna is het wel weer klaar in het ziekenhuis. Helaas. Want de huisarts vertrouw ik niet meer door de overdosering waar ze me afgelopen jaar op hebben gezet. Ik hou alles zelf dan ook nauwlettend in de gaten, laat elke drie maanden mijn waardes prikken en wil graag mijn voeding gaan aanpassen om zo mijn hormoonhuishouding meer onder controle te krijgen. Work to do dus want met alleen een pilletje kom je er niet. Altijd zal je lijf in de ene periode, de ene week of zelfs de ene dag meer of minder hormonen nodig hebben. Maar dan doet mijn schildklier dus niks, er wordt niks geregeld door dat ding en dan krijg ik dus alleen maar 75 mcg binnen of ik nou meer of minder nodig heb. En op die momenten zal ik me dan niet top voelen. Zacht uitgedrukt 😉

Maar hoe dan ook is de overstap naar Thyrax voor mij het beste dat ik kon doen! Ik hoop dat meer schildklier patiënten die zich niet goed voelen actie ondernemen want je zelf slecht voelen hoeft dus helemaal niet. Het hoort niet! Wij mogen ons ook gewoon goed en energiek voelen. Meestal dan 😉 En niet voor iedereen zal Thyrax goed werken, misschien doe jij het beter op dierlijke schildkliermedicatie in plaats van synthetische of moet je je medicatie net voor de nacht innemen in plaats van in de ochtend. Maar weet dat er meer mogelijkheden en oplossingen zijn en blijf vooral niet hangen bij de huisarts als je het gevoel hebt dat het beter kan!

Ik hou jullie op de hoogte ♥

La Log, La Log.nl, blog, blogger, Wendy, Wendy La Log, mamablog, lifestyle blog, mama-lifestyle blog

 

 

 

 

Volg lalog.nl op Instagram
Like lalog.nl op Facebook

schildklier, Euthyrox, Thyrax, schildkliermedicijn, schildklierpatient, trage schildklier, hypo, hypothyreoide, hypothyreoidie, blog, blogger, mamablog, hormonen, hormoonwaardes, t4, tsh, ts3, bloed prikken, lalog, lalogblog

3 gedachten over “Schildklier: van Euthyrox naar Thyrax. Mijn ervaring…

  1. Aha dat brengt duidelijkheid waar mijn bubbel vandaan komt. Ik zit nu op eutyrox 200.. Is echt wel troep idd. Slaap 5 uur per nacht, moeite met inslapen maar nooit uitgeslapen. Echt verschrikkelijk

  2. Wow ja… ik weet maar al te goed hoe een hormoon je lichaam kan ontregelen, bij te veel of te weinig! Goed dat je het zelf in de hand neemt. Ik weet er natuurlijk niets van, maar is een andere huisarts misschien een optie? Deze moet je toch echt een beetje kunnen vertrouwen he…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *