Lifestyle Mama en zo

Plannen met een gezin

plannen, gezin, agenda, blog, mama, mamablog, lifestyleblog, La Log
Uhm, ik ben benieuwd hoe dat straks gaat met twee kindjes. Nu is het al vaak rennen, vliegen, plannen en over een paar maanden wordt het natuurlijk alleen maar drukker. En leuker, laat ik dat voorop stellen want wat is die kleine zus welkom! Ik zocht alvast tips en tricks op om met twee kindjes alles zo soepel mogelijk te laten verlopen. Pas jij deze tips al toe?

Maak een weekplanning
Overal van. Dat scheelt stress en gedoe. Wanneer moet wie waar naartoe en wie brengt en haalt? Wanneer moet er een oppas ingeschakeld worden en welke verjaardagen zijn er deze week? Haal ruim van te voren alvast cadeautjes in huis. Om het huishouden en je werk goed te kunnen combineren, is het handig zaken vooruit te plannen. De familie-agenda kan een belangrijk hulpmiddel zijn. Op zondagavond de puzzel maken om de agenda van alle gezinsleden op elkaar af te stemmen. Plannen wanneer de cadeautjes voor feestje gekocht moeten worden, wanneer de oppas geregeld moet worden, etc.

Niet alles hoeft perfect, mama!
Een dingetje waar ik ook nog van kan leren… De boel af en toe de boel laten. Moeilijk, maar het geeft je uiteindelijk wel de ruimte die soms net even nodig hebt.
Dus is de was doen niet noodzakelijk? Kan morgen ook nog. En geen tijd gehad voor de boodschappen? Bestel ze een keer online! En dweilen kan ook een andere keer. Het gaat je niet lukken om op alle vlakken perfect te scoren, dat hoeft ook niet want: waarom? Wees tevreden met een minder schoon huis of een maaltijd met groenten uit blik. Echt, dit is geen schande.

Dingen klaarleggen
Leg kleren, tassen en spullen de dag van te voren alvast klaar. Inpakken die luiertas. Zelfs de ontbijttafel alvast opdekken is ook handig en scheelt weer wat tijd tijdens de ochtendspits! Kook ‘s avonds extra porties pasta, nasi of groente-hapjes voor de kleine die je in de vriezer kunt leggen. Een keer geen zin (zo moe!) om te koken? Alleen even ontdooien, opwarmen en klaar!

Geef taken uit handen
Je hoeft niet alles alleen te doen, he! Schakel je partner in om even met de stofzuiger door het huis te gaan of boodschappen te halen. Doe een beroep op opa en oma wanneer het nodig is, maar ook: besteed je huishouden een keer uit! Gewoon doen! Schakel eenmalig een huishoudelijke hulp in als het je even teveel wordt. Toegeven: dat doe ik zelf ook nooit. Ja, één keer als opdracht voor de blog, haha. En opa en oma inschakelen doen we alleen als het echt niet anders kan want ik vind: het moet ook voor hen leuk blijven. Aan de andere kant: zij zullen zelf ook “nee” zeggen als het niet uitkomt dus misschien is het fijn om daar wat makkelijker in te worden.

Voorraad in huis halen
Ik hou van voorraad dus dit zit (meestal) wel goed! Shampoo, schoonmaakmiddel, aluminiumfolie, luiers, blikken soep, afbakstokbrood, potten appelmoes, potgroente voor een makkelijke maaltijd: zo heb je altijd iets in huis. Stouw ook je vriezer vol met voldoende kip, gehakt en dat soort makkelijk spul. Leg ook een extra brood (of twee) in de vriezer, en wist je dat je trouwens ook eierkoeken kunt invriezen (ja, kom ik weer aan met m’n eierkoeken, haha, maar echt!)

plannen, gezin, agenda, blog, mama, mamablog, lifestyleblog, La Log
Een fractie van onze voorraad…
plannen, gezin, agenda, blog, mama, mamablog, lifestyleblog, La Log
En ook een schoonmaak-voorraad!

Sommige dingen pas ik al toe en ik denk dat als baby 2.0 er is, ik ook een familie-planner ga aanschaffen. Wim wil graag dat we van die gesynchroniseerde agenda’s gaan bijhouden op onze telefoon. Alleen: ik ben nogal ouderwets en hou van dingen opschrijven, afstrepen en dat fijne overzicht van een echte agenda dus tot nu toe wuif ik dat digitale ding altijd maar weg, haha!

Wat werkt voor jou het beste qua planning? En heb je nog aanvullende tips?

 

lifestyle blog, mamablog, La Log

 

 

 

 

Joehoe, volg je La Log al op Facebook, Twitter, Bloglovin’, Pinterest en Google+?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *