Mama en zo

Slechte moeder

Kiekeboe!
Kiekeboe!

Met Storm aan de lijn en Noor in de kinderwagen, geniet ik buiten van het zonnetje. De mollige beentjes van Noor spartelen vrolijk heen en weer en ze maakt kirrende geluidjes. Ik hang over de kap van de wagen heen en speel ‘kiekeboe’ met mijn meisje. Ze gilt het uit van plezier. En ik gil met haar mee, waarop een schaterlachje volgt.

We lopen langs het schoolplein van de basisschool hier in de buurt. Bij het hek staat een groepje moeders. Vanuit mijn ooghoeken zie ik dat de moederkloek mij en mijn kroost observeert. Even kijk ik naar Storm, die verderop in het gras staat te snuffelen. Het volgende ogenblik heeft de moederkloek zich om de wandelwagen heen gestationeerd. De moeders lachen naar Noor en vuren allerlei baby-vragen op me af. Ik antwoord vriendelijk want ik vind het super leuk dat ze interesse tonen. De moederkloek en ik kletsen nog wat over onbelangrijke zaken, totdat de linkerhelft van de kloek opmerkt dat Noor van mij af in de kinderwagen zit.

‘Uh, ja. Dus?’ vraag ik twijfelend omdat ik niet weet wat ze hier precies mee wil zeggen.
De rechterhelft van de kloek backt links up. ‘Je weet toch wel dat het beter voor de hechting is als je kindje jou kan zien tijdens het wandelen?’ zegt rechts.
Verbaasd kijk ik haar aan. ‘Ze zit hier niet de hele dag in hoor,’ antwoord ik.
‘Ja, maar toch is het beter,’ zeggen links en rechts in koor. Het midden van de moederkloek houdt zich verdacht stil.
‘Noortje vindt het anders heel leuk zo hoor. Ze ziet de hond lopen en kan lekker rond kijken. Ze is al tien maanden, dus ze wil alles graag kunnen zien. Mijn hoofd ziet ze de hele dag al,’ grap ik erachter aan.

Links en rechts vinden het niet grappig, maar het midden gniffelt.
‘Toen ze kleiner was lag ze wel naar me toe, maar nu ze kan zitten vind ze het fijn om vooruit te kijken,’ probeer ik nog.
De kloek overlegt onderling en druipt dan af. Het midden zwaait nog even.

De rest van de wandeling blijf ik mezelf afvragen of ik nu iets verkeerd doe. Wat is er mis met een nieuwsgierige baby van tien maanden de wereld in te laten kijken? Ben ik dan een slechte moeder?

Eenmaal thuis twijfel ik nog steeds aan mezelf. Ik raadpleeg Google. Een lange stroom van discussies over een baby voor- of achteruit in de kinderwagen is het resultaat. Pfff.

Uit een onderzoek dat ik tegenkom blijkt dat kinderen die het gezicht van papa of mama kunnen zien een lagere hartslag hebben en eerder in slaap vallen in de kinderwagen. Natuurlijk is hun hartslag lager. Er is immers niks nieuws en interessants te zien. Misschien vallen ze wel in slaap omdat ze steeds tegen dezelfde face aan zitten te kijken, haha. Ergens anders lees ik weer dat het juist goed is voor de ontwikkeling van je baby om hem of haar vanaf zes maanden vooruit te laten kijken in de wandelwagen. Vooral als je baby gewoon rustig blijft kan ie er veel van leren.

Ja, en nou?

Ik denk eigenlijk dat het helemaal aan je baby ligt. Natuurlijk liggen de allerkleinsten nog in de kinderwagenbak, en die zien papa of mama tijdens het wandelen. Lijkt me ook logisch. Maar als ze ouder worden… Tja, als je net zoals wij een nieuwsgierig aagje hebt die de hele tijd alles in de gaten wilt houden, dan doe je hem of haar een groot plezier met het vooruit rijden. Is je kleine daar nog niet aan toe, dan laat je hem of haar lekker vertrouwd naar je toe zitten. Ja, toch?

Ik zie nog een discussie over Olvaritpotjes voorbij flitsen. Die hoef ik in ieder geval niet te lezen want ik kook zelf voor Noor en ze krijgt vers fruit. Hoewel er volgens mij niks mis is met af en toe een potje. Die heb ik ook heus wel in de kast staan. Ik ben benieuwd wat de moederkloek daarvan vindt… 😉

Hoe komen die potjes nou in de kast?
Hoe komen die potjes nou in de kast?

Wat vindt jouw kindje het fijnst? Zit je kindje vooruit of achteruit te koekeloeren in de kinderwagen?

xx Wen

15 gedachten over “Slechte moeder

 1. Ik heb natuurlijk ‘makkelijk praten’ aangezien ik geen kindje heb, maar het enige wat ik wil zeggen is: laat die andere moeders. Je weet zelf het beste wat voor jou en je kindje fijn is.
  Liefs

 2. Mijn kinderwagen kan helaas niet naar mij gericht.. Hoewel mijn dochter er geen problemen mee heeft vind ik het wel wat jammer, want zo is wandelen voor mij een stuk minder gezellig! Overigens valt ze nog net zo snel in slaap als in de ligbak 😉

 3. Je bent absoluut geen slechte moeder, ik vind ook dat een kindje van Noor’s leeftijd gewoon gezellig rond kan kijken… bedoel ze kunnen inderdaad niet ALTIJD naar het gezicht van pappa of mamma kijken… Goodness moet er niet aan denken, haha. Mijn neefje zit altijd in een draagdoek op de rug en kan ook overal heen kijken (wel over de schouder van pappa of mamma) en hij is nog maar 7 maanden.

  Dus je bent absoluut geen slechte moeder, in tegendeel zelfs; ik vind dat je een goede moeder bent doordat je haar zo vroeg mogelijk de wijde wereld laat zien.

  En die potjes.. tja.. ik ben ook voorstander van vers koken. En als je bijv. iets eet wat je kindje niet mag eten dan kan je af en toe wel een potje geven.

 4. Dit is wel de mafste discussie die ik ooit heb gehoord, gewoon een discussie om andere moeders zich ‘slecht’ te laten voelen misschien? (Soms lijkt een bepaalde groep daar op te kicken.) Ik ken genoeg babies die liggend in de wagen al naar ‘buiten’ wilden kijken, zonder succes uiteraard vanwege gebrek aan ontwikkeling, dan heb je echt een probleem als je ze dan met 10 maanden en ouder achtersevoren zet…. (Ziet kindje half uit stoeltje hangen om te zien wat gebeurd.)

 5. Laat je niet gek maken hoor! Niks mis mee, als Noor het leuk vindt! Wij hebben een wandelwagen waar hij naar me kijkt met wandelen, maar ook een buggy (zo’n licht paraplu ding voor onderweg) en dan kijkt ie van me af. Hij vindt allebei prima en hij is pas 7 maanden.

  Over potjes: ik ben ook voor zelf koken maar heb in de voorraadkast en bij m’n ouders wel potjes staan, voor de zekerheid, je weer nooit hoe een dag loopt!

  Bottomline: iedere moeder moet doen waar ze zich goed bij voelt!

 6. Lekker doen wat je zelf het fijnste vindt. Bij mij kregen ze ook gewoon een potje. En rondkijken brengt je toch verder toch?

 7. Ik vind het altijd lastig dit soort dingen. Aan 1 kant willen mensen je helpen maar aan de andere kant… elk mens is anders en iedereen heeft weer behoefte aan andere dingen. Doe dus gewoon lekker wat goed voelt. Wat voor jou en je kind werkt merk je vanzelf.

 8. Wat een onzin zeg…als je kindje beter niet vooruit mag kijken dan zitten bijna alle baby’s verkeerd…natuurlijk willlen ze lekker rondkijken…sommige vrouwen vinden overal iets van en hebben altijd gelijk…tenminste…dat denken ze…
  laat ze maar lekker denken…jij bent helemaal geen slechte mama….laat je niet gek maken meid! Volg je gevoel en laat ze maar lekker zeuren… 😉

 9. Je bent echt geen slechte moeder hoor 😉 Je mag toch zeker zelf wel weten hoe jij je kind in de kinderwagen zet? Veel kinderwagens hebben de optie niet om het kind naar je toe te zetten.

  Ik zelf heb een tweeling van 4,5 maand. Ze zijn al te groot voor in de kinderwagenbak. Ik heb ze dus in de ligstand in de kinderwagen liggen. En ze kijken inderdaad ook de andere kant op. Ik kan ze er niet anders in leggen 😉

  Wat zijn er mensen bij die kunnen mutsen zeg bah 😉

 10. Ze is 6 weken dus ligt momenteel in de kinderwagenbak. Ze kijkt mij aan. Wij kunnen tussen naar je toe en ban je af switchen. Zodra ze kan zitten, zal ze in het begin naar mij kijken en op den duur vast van mij af. Dat is dan leuk

 11. Nou, ik denk dat een goede afwisseling van alles prima is. Vaak denken mensen het altijd beter maar is dat wel zo? We zijn allemaal groot geworden hé. Ik heb een supergezonde grootmoeder van 83 die eruit ziet alsof ze net 60 is en ze vertelde me net dat ze een fopspeen kreeg met alcohol en suiker om haar rustig te houden als baby… Toen dachten ze ook dat ze goed bezig waren 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *